Silkens vægt (momme)

Silkens vægt (momme) er afgørende for prisen.

Der findes mange forskellige prisklasser af silke – og gudskelov for det. I mange år har silke sengetøj og silke nattøj primært været et materiale, som har været forbeholdt de mest velstående. I dag er det dog muligt at finde silke i forskellige prisklasser, så alle kan være med. Dog skal man have in mente, at den bedste kvalitet af silke altid vil ligge i det øvre prisleje.

Silketråde og momme

Den højeste kvalitet og dyreste pris indenfor ægte mulberry silke får du, hvis du køber hundrede procent kokon silke. Kokon silke er en af de bedste kvaliteter indenfor silke og har over 1.000 silketråde per centimeter. Antallet af silketråde er dét, der definerer silkens momme ”MM” (vægt). Som tommelfingerregel siges det, at 1.000 silketråde per centimeter svarer til 19 mm.   

Vægt? Momme? Er det, det samme?

Når du omtaler kvaliteten af silke, så anvendes der mange forskellige fagtermer. Det mest almindelige term, som du vil møde er ordet ”momme”. Momme er et japansk udtryk, som udtales som ”moe-mie" og forkortet som ”mm”. Momme udtrykket vægten (i pund) af et stykke materiale.

Den nemmeste måde at forklare, hvad momme betyder for nye silkeentusiaster, er at præsentere en analogi. De fleste mennesker ved, at kvaliteten af bomuldslagner måles ved trådantal. Jo højere trådantal, desto bedre kvalitet, hvilket resulterer i en højere pris.

På samme måde måles kvaliteten af silkestof ved mommevægt. En høj momme er lig med en høj kvalitet. En stigning i momme resulterer i en tungere, stærkere og mere holdbar silke. Silke, der er 17 momme eller lavere, betragtes som let og bruges typisk til sarte, skånsomt brugte genstande såsom lette bluser eller sommertørklæder.

Vores vision er ikke at skabe et silkeprodukt af for lavere kvalitet. Letvægts silke er billigere, men vil resulterer i et ringere produkt. Alle silkeprodukter fra Cillouettes er produceret af silke, der er 19 momme eller højere. En højere momme betyder en tættere vævning, hvilket beskytter den glans, som silke besidder, og resulterer i en stærkere holdbarhed.

For silke pudebetræk anses en momme vægt på 16-18 for god kvalitet. Silke pudebetræk i intervallet 19-22 mm er af meget høj kvalitet. En momme 12 - eller lavere - vil resultere i et pudebetræk, der ikke er særlig holdbart grundet for tynde silketråde.

Forskellige navne for silke

1. Charmeuse      12 til 22 mm
2. Chiffon     6-8 mm (kan udføres i dobbelt tykkelse, dvs fra 12 til 16 mm)
3. Crepe de Chine 12 til 18 mm
4 .Gauze     3 til 5 mm
5. Georgette     8-12 mm
6. Habutai   5-16 mm
7. Organza    4-6 mm
8. Raw Silk    35 til 40 mm (tungere silke synes mere ”uldne”)

 

Og nej – satin er ikke silke. Heller ikke hvis de bruges i sammenhæng af ”silkeblød satin”. Satin er et syntetisk kunstmateriale, som typisk er et blandingsmateriale af især polyester. 

Shop silke pudebetræk nu

"Jeg går aldrig tilbage til mit gamle krøllede pudebetræk"

Kunde